KUBER PIDI: PODZEMNI GRAD U JUŽNOJ AUSTRALIJI

Kuber Pidi, svetska prestonica opala, osnovan je 1915. godine, a širom sveta postao je poznat kao podzemni grad. Nalazi se oko 800 kilometara severno od Adelejda, najnaseljenijeg grada Južne Australije, a zbog izuzetno visokih temperatura leti, ali i vrlo hladnih zima, većina građevina nalazi se ispod zemlje.

Kuber_Pidi

Ovaj jedinstveni grad, omiljen je među filmskim stvaraocima i zauzima istaknuto mesto u brojnim filmovima, među kojima su Pitch Black, Red Planet, Opal Dream, Mad Max 3: Beyond Thunderdome i mnogi drugi. Isto tako, primamljiv je i velikom broju putnika: njih oko 150.000 na godišnjem nivou. Za to je zaslužan lokalni preduzimač Umberto Koro, koji je početkom osamdesetih godina prošlog veka uvideo ogroman potencijal Kuber Pidija i odlučio da investira u izgradnju hotela, koji je ubrzo postao pravi mamac za radoznale turiste.

pogled_grad1

U Kuber Pidiju živi nešto više od 2.000 stanovnika, od kojih je većina zaposlena u rudnicima opala i koji su tu došli iz raznih krajeva širom sveta. Danas se pod zemljom mogu videti njihovi domovi, restorani, prodavnice, moteli, škole, kao i sve ono što se može naći u bilo kom drugom mestu. Iako se možda na prvi pogled tako ne čini, ovde život teče sasvim normalnim tokom, dok sve navedene okolnosti u još većoj meri doprinose zanimljivosti čuvene svetske prestonice opala. Posebno je interesantno da se u njoj nalazi i srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije, koja je pre dve godine obeležila dve decenije postojanja i koja važi za najunikatniju u svetu, pošto se radi o građevini sagrađenoj na dubini od devet metara. Sve u svemu, ukoliko ste ljubitelji nekonvencionalnih putovanja, ovde ćete sigurno uživati, jer podzemni grad nije nešto što se viđa svaki dan.  

kuca1

kuca2

hotel_soba

crkva

crkva2

crkva3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here