ČUDO PRIRODE: JEZERA RUŽIČASTE BOJE

Priroda je puna neobičnih pojava koje nas uvek iznova iznenade, a jedna od njih su i jezera ružičaste boje koja postoje na nekoliko mesta širom sveta i neprestano privlače znatiželjne turiste. Mada je ovo retka pojava u svetu, nekoliko država može se pohvaliti da se na njenoj teritoriji nalaze roze jezera, među kojima su: Kanada, Senegal, Azerbejdžan, Australija i Španija.

roze jezero
Jezero Hiler, Zapadna Australija

Iako još nije sasvim razjašnjeno na koji način jezera dobijaju boju koja je nesvakidašnja kod vodenih površina, naučnici pretpostavljaju da je uzrok tome niska koncentracija nutrijenata u vodi i različiti tipovi bakterija i algi. Takođe, jedna od pretpostavki je da reakcija morske soli i natrijum hidrogenkarbonata menja boju vode ili pak crvena halofilna bakterija koja živi u kori soli. Kako tvrdi Michael Danson, stručnjak za bakterije sa britanskog Univerzieta Bath, za ovu pojavu zaslužni su organizmi Dunaliella Salina. Prema njegovim rečima, ovi organizmi, koji izuzetno vole slane površine, proizvode crveni pigment koji upija sunčevu energiju od koje stvara još više energije pretvarajući boju vode u ružičastu.

roze jezero
Jezero Retba, Senegal

Mada deluju izuzetno privlačno, ova jezera nisu bezbedna za ljudsku kožu usled izuzetno velikog saliniteta. Količina soli u jezeru Retba u Senegalu iznosi čak 40% ili 380 grama po litri vode, što je 1.5 puta više nego u Mrtvom moru. Kako bi se zaštitili, radnici koji po sedam sati dnevno izvlače so iz jezera prinuđeni su da utrljavaju u kožu prirodni šea maslac koji se dobija iz drveta šea.

ruzicasto jezero
Radnici izvlače so iz jezera Retba, Senegal

Nažalost, previsoka koncentracija soli onemogućava većini organizama da u ovim vodama nađu dom, pa ružičasta jezera širom sveta služe uglavnom kao izvorište soli i turistička atrakcija.rozo jezeroLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here