16 ZABAVNIH ČINJENICA O ASTRONAUTIMA

1. Svemirsko odelo košta 12 miliona dolara.

1

2. Prema rečima astronauta, miris svemira se može uporediti sa prepečenim biftekom, vrelim metalom i dimom koji se pojavljuje nakon zavarivanja.

3. Astronauti iz Međunarodne svemirske stanice svakodnevno imaju priliku da vide poveći broj izlazaka i zalazaka sunca – čak njih 15.

4. Dok su u svemiru, astronauti ne mogu da plaču jer nema gravitacije, pa iz tog razloga suze ne padaju niz lice.

5. Većina njih u svemiru postane viša za oko dva centimetra.

6. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici postoji mašina koja služi za prečišćavanje urina u pijaću vodu.

7. Srce astronauta u svemiru postaje okruglije.

8. Alan Šepard, koji je 1961. godine postao druga osoba i prvi Amerikanac koji je leteo u svemir i koji je komandovao misijom Apolo 14, uspeo je da u dva navrata na Mesecu zaigra golf.

Alan_Šepard

9. Anatolij Solovjov, penzionisani sovjetski kosmonaut i pukovnik sovjetskog vazduhoplovstva drži svetski rekord po broju šetnji u svemiru (16) i ukupnom broju provedenom u šetnji van letelice –  82 sata i 22 minuta.

10. Određene namirnice (kao što je to na primer hleb, umesto kog se jedu tortilje) nisu dozvoljene u svemiru, a ono što se ponajviše konzumira su sokovi, voće, meso i testenina. 

11. S obzirom na to da na Mesecu nema vetra, kiše ili vode, otisci stopala astronauta koji su zakoračili na ovo nebesko telo neće biti obrisani najmanje 100 miliona godina.

12. Imajući u vidu činjenicu da svemirske šetnje obično traju duže od 6 sati, astronauti su opremljeni pelenama pogodnim za maksimalno upijanje.

13. Spavanje je za astronaute velika avantura. Većina njih više voli da spava u specijalno dizajniranim vrećama za spavanje, koje su zakačene za zid ili pod. 

14. Kada je u pitanju održavanje lične higijene, za ove ljude sve je prilagođeno životu u svemiru, a kako to izgleda, možete pogledati OVDE.

15. Što se tiče garderobe, unutar stanice astronauti mogu da obuku šta god požele.

16. U slobodno vreme, dozvoljeno im je da čitaju knjige, gledaju filmove, komuniciraju sa porodicom i prijateljima na Zemlji. Isto tako, kako bi se stepen atrofije mišića i osteoporoze smanjio, oni svakodnevno vežbaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here