DOMOVI SLAVNIH AMERIČKIH PISACA

1. Dom Marka Tvena, Hartford, Konektikat

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Čuveni američki pisac Mark Tven je najbolje godine svog života proveo u ovoj kući, gde je živeo sa suprugom i troje dece. Na ovom mestu nastala su njegova najveća dela, među kojima se posebno ističe roman Doživljaji Haklberija Fina iz 1876. godine. Enterijer je dizajnirao Luis Komfort Tifani i između ostalog, tu se nalazi 10.000 predmeta iz viktorijanskog doba.

2. Dom Ernesta Hemingveja, Ki Vest, Florida 

Hemingwayhouse
Foto: Wikipedia

Smešten u ulici Vajthed broj 907, dom slavnog književnika Ernesta Hemingveja danas okružuje oko 60 mačaka, koje su potomci njegovih ljubimaca i koji nose imena pisaca i holivudskih zvezda. Hemingvej je ovu kuću kupio 1931. za 800 dolara, a njena vrednost je tokom godina rasla i dostigla iznos od 45 miliona dolara. Među najslavnija dela koja je napisao u Ki Vestu spadaju  Za kim zvona zvoneSnegovi KilimandžaraZbogom oružje itd.

3. Ranč Džeka Londona, Glen Elen, Kalifornija

LondonCottage
Foto: Wikipedia

Pored toga što se smatra jednim od najčitanijih pisaca svih vremena, Džek London je takođe bio i rančer. Naime, od svojih honorara, Džek je kupio zemljište za koje je želeo da postane uspešan projekat zemljoradnje, ali je njegova ideja na kraju, nažalost, u potpunosti propala. Na ovom mestu nalazi se kuća u kojoj je živeo i umro, kao i ruševine trospratne vile koja je izgorela pre nego što se i uselio u nju.

4. Dom Džona Stajnbeka, Salinas, Kalifornija

SteinbeckHouse
Foto: Wikipedia

Džon Stajnbek, koji je književni uspeh postigao romanom Kvart Tortilja iz 1935. godine, odrastao je u ovoj kući sagrađenoj u viktorijanskom stilu, a u njoj je danas, pored obilaska, moguće i ručati.

5. Dom Emili Dikinson, Amerst, Masačusets

Emily Dickinson Museum, Amherst, MA - front
Foto: Wikipedia

Poznata po tome što je bila vuk samotnjak (usled zdravstvenih problema), Emili Dikinson, jedna od najvećih američkih pesnikinja svih vremena, bila je žena sa neverovatnim darom za odabir reči, koja je inspiraciju za svoj unikatni stil pisanja pronalazila u Bibliji, delima Vilijama Šekspira i klasičnoj mitologiji. Kuća u Armestu u kojoj je provela svoj život i dan danas čuva uspomenu na nju.

6. Dom Idit Vorton, Linoks, Masačusets

Dom_Idit_Vorton
Foto: Wikipedia

Idit Vorton, dobitnica Pulicerove nagrade za roman Doba nevinosti iz 1920. godine, bila je veoma bogata. Kuća u kojoj je živela prostire se na četiri sprata i ima 35 soba, a uređena je u skladu sa njenim vodičem za dizajn enterijera iz 1897. godine.

7. Dom Vilijema Foknera, Oksford, Misisipi

Rowan Oak
Foto: Wikipedia

Vilijam Fokner je po mišljenju mnogih, najveći američki romanopisac. Poznat po romanima Vojnikova plata, Komarac, Buka i bes, Svetilište, Sartoris, Lupeži, Uljez u prašinu i mnogim drugima, Fokner je u ovoj kući u Oksfordu proveo preko 30 godina života. Takođe, kada ju je kupio, ona nije imala vodu ni struju i mnoga popodneva je provodio u radu na projektima koji su uključivali njena poboljšanja.

8. Dom Margaret Mičel, Atlanta, Džordžija

Margaret Mitchell house atlanta 2006
Foto: Wikipedia

Margaret Mičel, autorka planetarno popularnog romana Prohujalo sa vihorom, za koji je 1937. godine dobila Pulicerovu nagradu i na osnovu kojeg je kasnije snimljen film, živela je u poslovnoj četvrti Atlante sa suprugom od 1925. do 1932. godine. Ovde je i nastalo pomenuto delo ove poznate američke književnice, koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći 1949. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here