HALŠTAT: MESTO KAO SA RAZGLEDNICE

Smešteno u Salckamergutu u Austriji, na obali Halštatskog jezera, selo Halštat bi se savršeno uklopilo na stranice neke bajke. Ono se već 17 godina nalazi na na listi svetske baštine UNESCO i predstavlja idealno mesto za sve one koji preferiraju mir i tišinu.  

Zahvaljujući  trgovini solju, Halštat (u kome se nalazi i najstariji rudnik soli u Evropi) danas izgleda i više nego čarobno, a u prilog njegovoj lepoti  govori i činjenica da je pre dve godine dobio kopiju u kineskoj provinciji Guandgong. Jedistven po pejzažima koji oduzimaju dah, istorijskim znamenitostima i još mnogo toga, ovaj biser Austrije, koji je ime dobio po starom keltskom nazivu za so – hal, pruža savršene uslove za sve ljubitelje planinarenja, biciklizma, plivanja itd.

Ukoliko volite istoriju, poseta muzeju je tura koju ne smete propustiti, jer se u njemu nalaze artefakti koji datiraju hiljadama godina unazad. Takođe, ovde se nalazi čuveni  Beinhaus (kuća kostiju), koji postoji od  12. veka i koji broji preko 1.200 lobanja, od kojih je 610 u cvetnom dezenu i koje su poslagane tako da srodnici budu jedni do drugih, dok je na svima napisan datum njihove smrti. S obzirom na to da je groblje u Halštatu bilo isuviše malo i da nije postojala mogućnost njegovog proširenja, kao i  zbog činjenice da je kremacija u neka davna vremena bila zabranjena, ovakav način čuvanja posmrtnih ostataka postao je tradicija, a problem koji su predstavljala grobna mesta, danas je rešen. Poslednja lobanja je ovde unešena 1995. godine na zahtev jedne žene koja je preminula 12 godina pre tog čina.

Kada je u pitanju hotelski smeštaj, prvi hotel na ovom mestu izgrađen je davne 1855. godine i od tada se broj ovih objekata svakodnevno uvećavao, što i ne čudi s obzirom na to da ga godišnje poseti veliki broj ljudi iz celog sveta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here