HALŠTAT: MESTO KAO SA RAZGLEDNICE

Smešteno u Salckamergutu u Austriji, na obali Halštatskog jezera, selo Halštat bi se savršeno uklopilo na stranice neke bajke. Ono se već 17 godina nalazi na na listi svetske baštine UNESCO i predstavlja idealno mesto za sve one koji preferiraju mir i tišinu.  

Halštat

Zahvaljujući  trgovini solju, Halštat (u kome se nalazi i najstariji rudnik soli u Evropi) danas izgleda i više nego čarobno, a u prilog njegovoj lepoti  govori i činjenica da je pre dve godine dobio kopiju u kineskoj provinciji Guandgong. Jedistven po pejzažima koji oduzimaju dah, istorijskim znamenitostima i još mnogo toga, ovaj biser Austrije, koji je ime dobio po starom keltskom nazivu za so – hal, pruža savršene uslove za sve ljubitelje planinarenja, biciklizma, plivanja itd.

Halštat3

Ukoliko volite istoriju, poseta muzeju je tura koju ne smete propustiti, jer se u njemu nalaze artefakti koji datiraju hiljadama godina unazad. Takođe, ovde se nalazi čuveni  Beinhaus (kuća kostiju), koji postoji od  12. veka i koji broji preko 1.200 lobanja, od kojih je 610 u cvetnom dezenu i koje su poslagane tako da srodnici budu jedni do drugih, dok je na svima napisan datum njihove smrti. S obzirom na to da je groblje u Halštatu bilo isuviše malo i da nije postojala mogućnost njegovog proširenja, kao i  zbog činjenice da je kremacija u neka davna vremena bila zabranjena, ovakav način čuvanja posmrtnih ostataka postao je tradicija, a problem koji su predstavljala grobna mesta, danas je rešen. Poslednja lobanja je ovde unešena 1995. godine na zahtev jedne žene koja je preminula 12 godina pre tog čina.

halštat2

Kada je u pitanju hotelski smeštaj, prvi hotel na ovom mestu izgrađen je davne 1855. godine i od tada se broj ovih objekata svakodnevno uvećavao, što i ne čudi s obzirom na to da ga godišnje poseti veliki broj ljudi iz celog sveta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here