KAKO SU NASTALA IMENA SVETSKIH GRADOVA?

Da li ste se nekada zapitali šta zapravo znači ime glavnog grada Japana (Tokio) ili zašto se Meksikanci nisu potrudili malo više, već su svojoj prestonici dali ime Meksiko Siti (Ciudad de México)? Priče o nastanku imena gradova obično su veoma zanimljive, a mi vam predstavljamo samo neke od njih kako bismo vam zagolicali maštu da dalje istražujete sami.

1. Bangkok

bangkok

Kralj Rama I, koji je osnovao tajlandsku prestonicu, sigurno nije razmišljao o tome kako će biti svima onima koji budu pisali adresu na razglednici koju šalju prijatelju u ovom gradu. Naime, najduže ime grada na svetu glasi Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, što u prevodu znači Grad anđela, veliki grad, večni grad dragulj, neosvojivi grad Boga Indra, velika prestonica sveta ukrašena sa devet dragih kamenova, srećni grad u kome je ogromna kraljevska palata koja podseća na božanski dvor u kome vlada reinkarnirani Bog, grad koji je dar Indre, a izgradio ga je Višnukarma. Srećom, lokalci ga zovu samo Krung Tep, a mnogi od njih nisu ni svesni da ga stranci zovu prosto Bangkok.

2. Tokio

tokio3

Kada je Ijejasu Tokugava postao šogun (vojni rang i istorijska titula) 1603. godine, tada je i malo ribarsko selo Edo postalo prestonica Japana. Gradić je tokom vremena rastao, a kada je poslednjem šogunu Jošinobi Tokugavi oduzeta titula i kada se car ponovo vratio na vlast 1868. godine, preselio je palatu iz Kjota (nekadašnje carske prestonice) u Edo, koji je kasnije nazvan Tokio, što u doslovnom prevodu prevodu znači istočna prestonica.

3. Rio de Žaneiro

Rio

Januarska reka, to jest ime koje su portugalski istraživači u ekspediciji koju je vodio Gaspar di Lemos dali zalivu Guanabara kada su ga pronašli, zapravo ne postoji. Naime, oni su ovaj zaliv nazvali rekom zato što su mislili da se radi o reci, pošto se ta reč u neka davna vremena koristila za sve vodene površine koje ulaze u kopno.

4. Tel Aviv

tel-aviv
Originalno ime ove jevrejske naseobine u tadašnjoj Palestini bilo je Ahuzat Baiet, ali su doseljenici inspirisani knjigom Stara zemlja, nova zemlja čuvenog austrijskog novinara jevrejskog porekla Teodora Hercla, odlučili da gradu daju novo ime, koje predstavlja spoj starih hebrejskih reči tel (brežuljak) i aviv (proleće).

5. Sidnej

sidney

Kada je kapetan Artur Filip 1788. godine otkrio izvore sveže vode za svoju posadu u zalivu u blizini Port Džeksona, današnjeg Sidneja, planirao je da ga nazove Albion (poetsko ime za Englesku). Međutim, ipak se odlučio za malo sigurniju varijantu, pa je tako zaliv dobio ime Sidnej po državnom sekretaru lordu Sidneju, čoveku koji nikada nogom nije kročio u Australiju. Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da su prvi stanovnici bili evropski robijaši.

6. Pariz

francuska

Iako mnogi misle da ime francuske prestonice ima veze sa starom latinskom reči koja znači nekulturni konobar, Pariz je ime dobio po keltskom plemenu Parizi, prvom koje je naselilo ostrvo na Seni u 3. veku p. n. e.

7. Rim

rim
Priču koja kaže da su prema legendi Rim osnovali braća Romul i Rem, sigurno znate. Podsećanja radi, oni su bili blizanci rimskog boga rata Marsa i vestalke Reje Silvije, koji su ukradeni od majke i bačeni u Tibar. Spasila ih je vučica koja ih je odgojila, a na mestu na kome su spašeni odlučili su da podignu grad. Međutim, nakon svađe oko toga ko će vladati gradom, Romul je ubio brata i 21. aprila 753. p.n.e. ga sam završio i nadenuo mu ime Rim.

>>Sve što niste znali o padu Rimskog carstva

>>Zanimljivosti o starom Rimu

8. Moskva

Moskva
Ruska prestonica dobila je ime po istoimenoj reci, ali postoji više teorija o tome kako je ta reč nastala. Prema slovenskoj hipotezi, njeno ime dolazi iz drevnog ruskog jezika, od reči mosk (vlažan, hladan), dok ugro-finske teorije kombinuju reči maska i ava, tj. medvedica, mečka.

>>Sve što (možda) niste znali o Rusiji

9. Meksiko Siti

meksiko_siti

Kada je Ernan Kortes osvojio Tenočtitlan i praktično ga uništio 1521. godine,  hteo je novi naziv za španski kolonijalni grad u nastajanju. S obzirom na to  da su lokalna plemena poznata pod zajedničkim imenom Meksika, Kortes je rešio da ovo mesto nazove Meksiko Siti (Ciudad de México).


10. Hongkong

hongkong
Ime ovog grada zasnovano je na kantonskom izgovoru karaktera koji znače mirisna luka, što se odnosi na nekadašnji izvoz agar drveta iz ove luke u severne provincije gde je korišćen za proizvodnju parfema i kao dodatak za poboljšanje ukusa alkohola.

11. Los Anđeles

LosAngeles

Gradu anđela ime su dali Meksikanci, koje je lepota ovog mesta toliko očarala, da su ga smatrali rajem na zemlji. Originalno ime je, doduše, bilo mnogo duže: Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles del Río de Porciuncula, što znači Grad naše Bogorodice kraljice Anđela na reci Porsiunkula. 

12. London

london
Siti (centralna gradska četvrt Londona) je nastao na mestu nekadašnjeg Londiniuma, osnovanog od strane Rimljana 43. godine nove ere, a prema jednoj od najraširenijih teorija, ime tog naselja vezuje se za keltsku reč lond, koja znači divlji.

13. Peking

peking
Ukoliko ste se nekada zapitali zašto mi kinesku prestonicu zovemo Peking, a Englezi Beijing, evo kratkog objašnjenja: radi se o različitoj transkripciji dva kineska karaktera (北京) koja se prevode kao severna prestonica. Inače, za ime grada zaslužna je dinastija Ming, koja je vladala Kinom od 1368. do 1644. godine.

14. Čikago

MA_cikago
Najveći grad Ilinoisa – Čikago nekada je nastanjivalo indijansko pleme Potavatomi, a današnje ime grada nastalo je od reči checagou, koja je označavala močvarno područje koje se tada tamo nalazilo.

>>Poreklo imena gradova u Srbiji

travelmagazine.rs, kafenisanje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here