NOJŠVANŠTAJN: NAJLEPŠI ZAMAK NEMAČKE

Sagrađen od strane bavarskog kralja Ludviga II 1869. godine, zamak Nojšvanštajn koji se nalazi na jugozapadu Bavarske u blizini grada Fisena, predstavlja jedno od najpoznatijih nemačkih turističkih mesta koje godišnje poseti 1,4 miliona turista.

1658663_1402197326722060_6588510393005664061_o

Za kralja Ludviga II je ova građevina, koju je sagradio u čast čuvenog kompozitora Riharda Vagnera, predstavljala utočište od svakodnevice, za Volta Diznija inspiraciju za zamak u kome je bila smeštena radnja njegovog dugometražnog animiranog filma Uspavana lepotica, dok je za posetioce, nadasve zbog svoje mistične lepote, oduvek bila izlet u neki drugi, pomalo drugačiji svet. Zahvaljujući arhitekti Eduardu Riedelu i ostalim profesionalcima koji su zaslužni za njegov bajkoviti izgled, ovaj zamak na najbolji mogući način prezentuje svu lepotu romanske arhitekture 13. veka.

Nojšvanštajn

Mada je u njemu prvobitno trebalo biti 228 prostorija, dovršeno ih je svega 15 i njihova glavna karakteristika su brojne freske koje prikazuju legende korišćene u Vagnerovim operama. Takođe, Nojšvanštajn je samo jedan od zamaka jednog od najekscentričnijih kraljeva svih vremena. Naime, Ludvig je potrošio čitavo bogatstvo svoje porodice na ove grandiozne građevine, poput Linderhofa ili replike centralnog dela palate u Versaju – Herenčimsea, a iza sebe je ostavio i veliki broj planova i nacrta za druge zamke, koje nažalost nije stigao da izgradi. Iako je, s jedne strane, prema mišljenju nekih istoričara bio veoma čudan i neodgovoran, s druge strane je definitivno bio beznadežno romantična duša, što potvrđuje i njegova zainteresovanost za gradnju.

>> Dvorac Trakošćan, jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj

>> Trakaj, prelepi zamak na jugu Litvanije

>> Najlepši dvorci na svetu, prvi deo

>> Takeda, zamak ni na nebu ni na zemlji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here