DESET NAJZANIMLJIVIJIH ČINJENICA O PIVU

Pivo je jedno od najstarijih pića na svetu i neprekidno se konzumira već hiljadama godina. Postoji verovanje da je ovo piće nastalo nakon što je jedan pekar zaboravio testo na suncu i ono se pretvorilo u tečnost kiselogorkog ukusa koji se dopao pekaru. U nastavku pročitajte 10 najzanimljivijih činjenica o pivu:

1. Pivo je drevno piće. Pronađeni su brojni zapisi koji su detaljno opisivali postupak proizvodnje pića nalik današnjem pivu. Prvi konkretan dokaz o piću napravljenom od ječma, koje bi, verovatno, imalo ukus piva, datira iz 3500. godine p.n.e., a napravljeno je u Mesopotamiji. Međutim, veruje se da su prvobitne verzije piva postojale i pre toga i da se koristilo u neolitu.

2. Vavilonci su ga shvatali ozbiljno do te mere da se našlo u čuvenom Hamurabijevom zakoniku gde su čak tri zakona bila posvećena pripremi i čuvanju piva.3. U srednjem veku većina ljudi je pila pivo umesto vode. Razlog tome je bio taj što je voda nosila mnoge bolesti usled nepostojanja prečišćivača i filtera koji danas postoje, dok je, s druge strane, proces pravljenja piva eliminisao mnoge štetne mikroorganizme.

4. Pivo, pored standardnog tečnog, postoji i u čvrstom stanju. Dvojica Italijana nedavno su napravila namaz od piva koji podseća na žele, a konzumacija je dozvoljena i deci zato što ne sadrži alkohol.

5. Može da bude prilično jako. Škotska pivara Brewmeister drži rekord za najjače pivo na svetu čiji je naziv Snake Venom (zmijski otrov) i sadrži čak 67.5% alkohola.

6. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Češka sa 148 litara po stanovniku. Drugo mesto zauzima Austrija sa 107 litara, zatim Nemačka sa 106, Estonija sa 102, dok peto mesto zauzima Poljska u kojoj u proseku svaki stanovnik popije po 98 litara godišnje.

7. Oktoberfest, najpoznatiji festival piva na svetu koji se održava u Nemačkoj, ne obeležava se u čast žetve kao što se najčešće misli. Zapravo, nastao je kako bi slavio brak bavarskog kralja Ludviga I i princeze Tereze od Saksonije – Hildburghausen koji je sklopljen u oktobru 1810. godine.8. Kad govorimo o Oktoberfestu, treba pomenuti da ovaj festival ima registrovanu sopstvenu marku piva. Zvanično Oktoberfest pivo treba da ima minimum 13.5% slada i da bude proizvedeno u Minhenu.

9. Postoje dva kratera koja se zovu Beer, od kojih se jedan nalazi na Mesecu a jedan na Marsu. Oba su dobila ime po nemačkom astronomu koji se zvao Wilhelm Beer (pivo).

10. Pivopije su ušle i u politiku. U nekoliko država su registrovane političke partije ljubitelja piva, a sve je počelo u Poljskoj 1990. godine gde je ova partija osvojila čak 3% na parlamentarnim izborima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here