PET OTKRIĆA ZA KOJA SU ZASLUŽNE DREVNE CIVILIZACIJE

1. Robot

Arhita

Iako izgleda futuristički, ova elektro-mehanička jedinica koja je u stanju da izvršava određene zadatke (autonomno ili pod kontrolom čoveka), starija je nego što se misli. Prvi primer takve mašine je čuveni leteći robot antičkog grčkog filozofa i matematičara Arhita iz Tarenta. Naime, on je 350. godine pre nove ere napravio takozvanog Arhitinog goluba, mehanički model u obliku ptice, koji je verovatno pokretao mlaz pare i koji je mogao da leti čitavih 180 metara. Arhitin izum nije sačuvan, ali su ga savremenici detaljno opisivali.

2. Pasta za zube

Mada dentalna higijena nije bila visoko na listi prioriteta u vreme najstarijih civilizacija, za pronalazak paste za zube zaslužni su Egipćani. Tako se u rukopisu iz 4. veka ona opisuje kao mešavina praha soli, bibera, listova mente i cveta irisa, a oni su izmislili i tablete za svež dah – od nane, meda i cimeta.

3. Rende za sir

Dokazi da su stari Grci koristili rende za ovu namenu leže u Aristofanovoj komediji Lizistrata iz 411. godine pre nove ere u kojoj glavna junakinja ubeđuje grupu žena da mogu da prekinu Peloponeski rat uskraćivanjem seksa svojim muževima ratnicima, recitujući zakletvu: Neću podići noge prema plafonu! Neću čučati kao lavica na rendi. Takođe, postoji teorija da su drške grčkih rendi bile u obliku životinja.4. Kompjuter iz Antikitere

2

Prvi kompjuter pronađen je davne 1900. godine u jednom antičkom brodu potopljenom u moru, koji je služio za prenos luksuzne robe, a tek 70 godina nakon tog otkrića, kada su napravljeni rendgenski snimci, otkriveno je za šta je on, u stvari, služio. Radilo se o astrolabijumu, spravi koju koriste astronomi za praćenje kretanja Sunca, Meseca, nekih planeta i utvrđivanje tačnog trenutka ravnodnevice, a ime je dobila po ostrvu u čijoj blizini je nađena.

5. Klima-uređaji 

Drevni Persijanci su bili veoma napredna civilizacija, a u prilog tome govori i činjenica da su čak i 2.500 godina pre nego što su napravljeni moderni klima uređaji, pronašli način kako da se rashlade. Radilo se o kanatima (vrsti vodovodnog sistema koji je omogućavao protok vode na velikim udaljenostima gde je klima suva i vruća), koji su u kombinaciji sa konstrukcijama u obliku dimnjaka korišćeni kao sistem za pasivno hlađenje prostorija. Takođe, oni su oko 400. godine pre nove ere savladali tehnike čuvanja leda u pustinjama u sred leta. Led su donosili sa obližnjih planina i pohranjivali ga u posebno projektovane prirodne zamrzivače zvane jakčal.

>>Od saharina do penicilina: Izumi koji su nastali sasvim slučajno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here