10 ČINJENICA O GARFILDU, JEDNOJ OD NAJMRZOVOLJNIJIH MAČAKA IKADA

Punačkog mačora Garfilda vole i stari i mladi, a kada je crtač stripova Džim Dejvis oživeo njegov lik pre 36 godina, verovatno nije ni slutio da će vremenom postati jedan od najpopularnijih likova svih vremena. On se tako pojavio u nekoliko animiranih televizijskih specijala, dva igrana filma, kompjuterskim igricama itd. Međutim, verovatno postoje neke činjenice koje niste znali o ovom neodoljivom, mrzovoljnom mačku, iza čijeg karaktera se kriju i ljudske osobine.

Garfild

1. Dejvis je prvobitno trebalo da se fokusira na Džona Arbakla, Garfildovog vlasnika.

2. Džon je po zanimanju crtač. No, to se pomenulo samo jednom i nikada više.

3. Garfild je dobio ime po dedi svog tvorca, Džejmsu Garfildu Dejvisu, koji je, da stvar bude još zanimljivija, nazvan po bivšem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, Džejmsu Garfildu.

4. Garfildov izgled se menjao u više navrata tokom godina, međutim ono što je konstanta u odnosu na sve promene kroz koje je prošao, jeste njegova težina. U suprotnom, on više ne bi bio ono što jeste.

5. List Čikago san-tajms je jednom prilikom povukao strip iz prodaje, ali je nakon brojnih intervencija čitalaca ta odluka promenjena.

6. Garfild drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip na svetu, s obzirom na to da je pomenut u više od 2.500 časopisa. Takođe, poznat je i na Fejsbuku, na kome ima preko 17 miliona fanova.

7. Tekst za mjuzikl Garfild uživo (koji je premijerno izveden 2011. godine) napisao je Dejvis.

8. Postoje samo tri države na svetu u kojima ovaj mačak ne nosi ime Garfild. Tako je, na primer, u Švedskoj poznat kao Gustav.

9. Stiven Spilberg i Stiven King poseduju originalne stripove Garfilda.

10. U njegovom liku objedinjene su osobine ček deset mačaka koje su živele na Dejvisovom imanju u Mansiju (Indijana), kao i neke karakteristike njegovog dede.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here