BING I YAHOO UKLANJAJU KORISNIKE IZ REZULTATA PRETRAGE

Lepe vesti za one korisnike iz Evrope koji žele da informacije o njima budu uklonjene iz rezultata internet pretrage!BING

Yahoo i Microsoftov Bing zvanično su počeli da primaju i obrađuju right to be forgotten zahteve. Ovo je omogućeno nakon što je sud Evropske Unije u maju presudio i dao korisnicima ovo pravo. Najveća pažnja u vezi sa pravom korisnika da budu zaboravljeni, usmerena je ka kompaniji Google, koja od juna uklanja linkove o korisnicima.

Bing navodi da je u julu počeo sa primanjem zahteva, a sada izgleda njihovu realizaciju sprovodi u delo. Forget.me, sajt gde korisnici mogu da podnesu zahteve za pretraživače, navodi da je od 699 zahteva odgovoreno na 79, a svi su odbijeni. Razlozi odbijanja za sve ove zahteve (osim dva) su to što linkovi direktno vode na sadržaj na društvenim mrežama. Yahoo i Bing su istakli da pokušavaju da nađu balans između prava javnosti na dostupnost informacija i korisnikovog prava na privatnost, ali za sada nisu objavljeni detalji u vezi procesa kojim se validira razlog zbog koga određeni korisnik želi da bude zaboravljen.

Izvor: benchmark.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here