KRAJ ČEKANJU, STIGLA ”DRAGON AGE: INQUISITION”!

Ljubitelji dobrih RPG igara nisu mogli da dočekaju izlazak treće instalacije Dragon Age. Čekanju je, konačno, došao kraj. Najugledniji gejming sajtovi već su dali najviše ocene Inkviziciji, kako je nastavak nazvan, posebno hvaleći ogroman svet koji igrači treba da istraže i priču za koju tvrde da je najdublja u celoj sagi.

1

Od kada je pre dve godine najavio, razvojni tim iz Bajovera (Bioware) nije imao nimalo lak zadatak sa Dragon Age: Inquisition, jer je trebalo napraviti igru koja će opravdati očekivanja miliona obožavalaca prvog dela, ali i ispraviti greške i na neki način se iskupiti za daleko lošiji drugi deo igre.

Prema pisanju najvećih autoriteta u svetu video-igara, izgleda da su uspeli. Kritičari sa Jurogejmera, Gejmsinformera i Gejmspota su dali ocene preko devet od deset, Aj-Dži-En 88 od 100 poena, Gejmsradar ju je ocenio sa četiri od pet zvezdica, dok Džojstik i Hardkor gejming smatraju da je Inkvizicija zaslužila maksimalnih pet zvezdica. Agregatni skor na na Metakritiku je takođe izuzetno dobar sa 88 od 100 poena. Takođe, na uglednom blog-sajtu Kotaku novi naslov je pohvaljen za povratak korenima, sjajnoj priči i izuzetno velikom svetu koji je ostavljen igračima da istražuju.

Dragon-Age,-foto-1.jpg

Radnja Dragon Age: Inqusition smeštena je na kontinent Tedas, odmah nakon završetka priče iz drugog dela franšize. Magovi u državama Feralden i Orle su u otvorenoj pobuni protiv templara koji su ih ranije držali zatvorene. Kako bi uspostavila red, predvodnica Crkve (Chantry) i duhovni vođa Justinija ponudila je da organizuje mirovne pregovore. Međutim, odmah po dolasku lidera zaraćenih frakcija ogromna eksplozija uništava hram u kojem su se svi sastali. Justinija, zajedno sa vođama magova i templara je ubijena. Na nebu se otvorila ogromna rupa iz koje u svet ulaze demoni i destruktivni duhovi.

Dragon-Age,-foto-4.jpg
Mapa kontinenta Tedas
Situacija u Tedasu je odjednom postala mnogo gora. Jedini preživeli u ogromnoj eksploziji je vaš lik, koji sada ima jasan zadatak. U igri postoje tri klase – ratnik, mag i roug. Svaka od tri klase raspoređivanjem talenata ima tri grane specijalizacije koje razvija. Svaka od tri klase može se igrati i kao muškarac i kao žena, a, kao što je slučaj i u prethodnim instalacijama Dragon Age, to će dalje imati posledice po priču i razvijanje odnosa sa likovima koje vodite sa sobom.
Dragon-Age,-foto-2.jpg

Iz Bajovera su rekli da će odnosi između likova u samoj partiji kao i onih neutralnih koje srećete, po svet biti veoma složeni, a biće moguće stupiti i u seksualne odnose. To je izazvalo i prilične kontroverze u određenim zemljama, pa tako obožavaoci Dragon Age u Indiji neće moći da uživaju u igri, pošto je Vrhovni sud te zemlje u decembru prošle godine ponovo vratio na snagu zakon iz 1861. godine u kojem se homoseksualni odnosi proglašavaju kriminalnim aktom.

Dragan-age,-foto-3.jpg
Morigan se vraća?
Na kraju, čini se da je Inkvizicija prvi pravi primer sledeće generacije super-RPG igara, žanra u kom je okolni svet postao još veći, lepši i dinamičniji – koncept koji će The Witcher 3 nastaviti početkom sledeće godine.
 
Izvor: rts.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here