IZLOŽBA ”ČAROBNI SVET FOSILA” U PRIRODNJAČKOM MUZEJU

Izložba Čarobni svet fosila biće otvorena u utorak, 18. novembra, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, a rezultat je saradnje Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, gostujućeg programa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Škole primenjene umetnosti i dizajna Zagreb.

carobni_svet_fosila

Autori izložbe su kustosi geolozi Geološko-paleontološkog odeljenja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Postavka je rezultat umetničkog izraza učenika Škole primenjene umetnosti i dizajna iz Zagreba, koji su bili inspirisani lepotom fosila za izradu umetničkih dela: grafike, crteža, nakita, skulptura vajanih u glini, drvetu, odlivaka u metalu.

Ovaj put fosili nisu posmatrani očima prirodnjaka, nego očima umetnika. Jedinstveni i neponovljivi, kako po svom spoljašnjem obliku, tako i po zamršenim unutrašnjim strukturama koji podsećaju na lavirinte, fosili pružaju velike mogućnosti za interpretaciju.

Mladi umetnici su fosile amonita, riba, biljaka, trilobita, insekata, školjki i puževa doživeli na svoj način i izradili nesvakidašnje forme u kojima se prepliću nauka, umetnost i kreativnost.

Želja autora je da bogat i raznovrstan geološko-paleontološki fundus približe posetiocima, a da ih ne opterećuju vremenom, mestom ili načinom nastanka fosila.

Pored umetničkih dela učenika, izložba će biti obogaćena originalnim fosilima iz depoa Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i primercima iz zbirki kenozojskih beskičmenjaka i fosilnih riba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Mladi umetnici iz Zagreba su ovom izložbom učinili svet fosila čarobnim i dobar je primer povezivanja sveta nauke i sveta umetnosti i dizajna i može da podstakne nove ideje umetničkog stvaralaštva.

Izložba će biti otvorena do 14. decembra, a ulaz je besplatan uz ulaznicu za Dino park.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here