TAŠIRODŽIMA: OSTRVO MAČAKA (FOTO)

Taširodžima je malo ostrvo u Japanu na kojem većinsko stanovništvo čine – mačke!

ostrvo mačakaZa mačke se može reći da su starosedeoci na ovom ostrvu. Postoji legenda da nose sreću koja se duplira kad ih hranite i negujete, tako da se stotinak žitelja ovog ostrva, koliko ih je ostalo, stara o ovim mačkama. Ove životinje se na ostrvu Taširodžima tretiraju kao kraljevi i mada je većina njih divlja, jer se smatra neprikladnim držati mačku kao kućnog ljubimca, meštani im redovno ostavljaju hranu i vodu.

ostrvo mačakaUprkos sreći i bogatstvu koje mačke navodno donose, na ovom ostrvu ljudima očigledno nema sreće s obzirom na činjenicu da se broj stanovnika drastično smanjio u poslednjih 50 godina. Kako su ljudi sve više izbegavali ovo ostrvo, tako su mačke postajale većina, a preostalo stanovništvo, čini se, sve više brine o njima. Psima trenutno nije dozvoljeno da kroče na Taširodžimu kako ne bi napravili pometnju, ali teško da bi neki pas sam poželeo da boravi na ostrvu punom divljih mačaka.

Na kraju, mačke možda ipak donose sreću ovom ostrvu. Turizam je naglo počeo da cveta zahvaljujući radoznalim posetiocima i ljubiteljima mačaka, tako da verovatno još uvek ima nade za Taširodžimu.

ostrvo mačaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here