U MENTALNOJ USTANOVI PRONAĐENI ZABORAVLJENI MOZGOVI (FOTO)

Dok je 2011. godine obavljao zadatak za časopis Scientific American, fotograf Adam Voorhes pronašao je preko 700 staklenih tegli sa oštećenim, deformisanim i retkim mozgovima sačuvanim u formaldehidu koji su zaboravljeni šezdesetih godina prošlog veka u podrumu Univerziteta pri mentalnoj bolnici u Teksasu.

mozakTokom godine, Voorhes je pažljivo fotografisao svaki mozak u oštroj, visokoj rezoluciji, bacajući svetlost na teksturu, boju i razne deformitete koji su uočeni. Svakom subjektu prišao je sa kliničkom preciznošću pridajući veliku pažnju detaljima koji čine da mozak bude unikatan. Kasnije mu se pridružio njegov prijatelj i novinar Alex Hannaford nakon čega su otpočeli detaljno istraživanje medicinske istorije svakog mozga, pretvarajući Hannafordove reči i Voorhesove fotografije u knjigu čiji je naziv Malformed: The Forogtten Brains of the Texas Mental Hospital, a koja će uskoro biti objavljena.

Tokom istraživanja stupili su u kontakt sa grupom neuronaučnika koji tvrde da magnetna rezonanca i DNK skeniranje takvih primeraka mogu da budu od suštinskog značaja za istraživanje mozga, dok Univerzitet Teksasa u Ostinu već razvija planove za dalje proučavanje.

1mozak 2mozak mozakmozak

LEAVE A REPLY