HOLANĐANI NAPRAVILI PRVU SOLARNU STAZU NA SVETU

Svi smo viđali solarne panele koji se stavljaju na krovove kako bi sunčevu energiju pretvorili u električnu, a da li ste znali da se to isto može uraditi sa putevima?

solarna energijaOčigledno su Holanđani ostali bez prostora na krovovima jer su nedavno postavili prvu na svetu stazu popločanu solarnim panelima. Izgradnja ove 70 metara duge biciklističke staze, koja služi kao generator električne energije, koštala je tričavih 3.75 miliona dolara. Iz kompanije koja je zadužena za izgradnju solarnih puteva kažu da je staza napravljena od redova solarnih ćelija od kristalinskog silikona koji su učvršćeni betonom i prekriveni tankim slojem kaljenog stakla.

solaroadProblem sa dizajnom solarnih staza je, kako kažu, to što se za razliku od panela koji se nalaze na krovovima ne može praviti nagib kako bi se dobila optimalna količina energije, pa će proizvodnja energije biti u proseku za 30% manja nego kod krovnih panela. Kako god, za 2016. godinu najavljuju produženje staze za još 100 metara, nadajući se da će dobijenom energijom moći da se snabdevaju bar tri domaćinstva.

solarna staza

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here