EPIZODE ”DOSIJEA IKS” INSPIRISANE STVARNIM DOGAĐAJIMA!

Dosije iks, jedna od najpopularnijih serija 90-ih godina, i danas se smatra jednim od najvećih naučnofantastičnih dela svih vremena. Iako je u većini epizoda reč o izmišljenim događajima, pet je ipak inspirisano stvarnim dešavanjima.

xfiles

U epizodi E.B.E članovi družine Usamljeni revolveraši bili su prijatelji i saradnici agenta Foksa Moldera, a epizoda je inspirisana stvarnom grupom pod nazivom Morgan. Ljubitelji teorija zavere su jednom prilikom stajali ispred ulaza na konvenciju o NLO i tamo uveravali prolaznike da pocepaju svoje novčanice od 20 dolara.

E.B.E.jpg
Epizoda E.B.E
Epizoda Krv kroz koju se prožima ideja o opasnim digitalnim porukama koje posmatrače teraju na ubistvo ispirisana je događajima iz 1966. godine. Naime, na Univerzitetu u Teksasu desila se pucnjava čiji su počinitelji tvrdili da su ih na to naterale poruke koje su primećivali oko sebe.

Agent Skali u epizodi Udisaj nalazi se u dubokoj komi, a proživljava je kroz san u kojem se nalazi fascinantna medicinska sestra. Slično iskustvo opisano je u knjizi Podizanje mrtvih, istinitoj priči koju je jedan od scenarista Dosijea Iks naprosto obožavao.

Udisaj.jpg
Epizoda Udisaj
Led u kojoj Molder i Skali putuju na Aljasku kako bi ispitali smrt istraživača inspirisana je člankom Science News u kojem je ispričan slučaj tima koji je otkrio misteriozni predmet star više od 250.000 godina na Grenlandu.
Erlenmajerov balon.jpg
Epizoda Erlenmajerov balon
Erlenmajerov balon je epizoda koju obeležava neugodna scena umiranja bolničkog osoblja, nakon izlivanja nepoznate materije iz grudnog koša pacijenta. Naime, 1994. godine zabeležen je slučaj žene čija je krv onesvestila nekoliko medicinskih sestara jer je iz nje isparavala supstanca koja je mirisala na amonijak.

Izvor: rts.rs

LEAVE A REPLY