DESET MANJE POZNATIH ČINJENICA O ŽIVOTU NIKOLE TESLE

Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih naučnika i pronalazača iz oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike i za njega se često kaže da je izumeo 20. vek. Teslina ekscentrična ličnost i danas privlači pažnju, a mi vam predstavljamo 10 činjenica iz njegovog života koje možda niste znali:

1. Davne 1909. godine predvideo je pametne telefone

 

Pokušavajući da napravi prenosni uređaj koji će omogućavati korisnicima da primaju telegram i proveravaju cene akcija, Tesla je krenuo da dizajnira prvi toranj za bežični prenos i podigao ga je na Long Ajlendu u Njujorku, zajedno sa laboratorijskim postrojenjem. Toranj Vordenklif, nazvan po investitoru Džejmsu Vordenu bio je namenjen transatlantskoj bežičnoj telefoniji i emitovanju programa, ali nikad nije bio u potpunosti funkcionalan, pa je srušen 1917. godine.

2. Patio je od ojstersaritisfobije – straha od bisera

Tesli su se toliko gadili biseri da nije mogao ni da ih pogleda. Postoji priča da je jednom poslao kući svoju sekretaricu nakon što se pojavila sa njima. Takođe je bio opsednut brojem 3 i plašio se bacila tako da se veruje da je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

>>Osam činjenica o Isaku Njutnu

3. Malo je spavao

Tvrdio je da noću spava samo dva sata, a znao je da provede i po dva dana u svojoj laboratoriji radeći. Te tvrdnje potvrdio je njegov najbolji prijatelj Kenet Svizi i rekao da je Tesla priznao da povremeno odspava po nekoliko minuta, samo da bi napunio baterije.

>>20 zanimljivosti koje niste znali o Leonardu da Vinčiju

4. Imao je fotografsko pamćenje

Posedovao je sposobnost da čita knjige i časopise istovremeno memorišući sliku i raspored reči i slova. To mu je omogućilo da ne gleda skice dok je radio na projektima, već je radio iz glave.

5. Izumeo je prvu hidroelektranu

 

Te davne 1895. godine, zajedno sa Džordžom Vestinghausom, Tesla je u okviru Nijagarinig vodopada  izgradio prvu elektranu hidroenergetskog potencijala. Kompanija za električnu energiju Nijagarini vodopadi tada je obeležila pobedu Teslinog polifaznog sistema naizmenične struje koji je i dan danas u upotrebi.

6. Zraci smrti

 

Posedovao je nacrte za zrake smrti, moćno energetsko oružje koje bi moglo da zbriše čitave armije. Ideja je bila da nevidljivi zraci okruže granice i zaštite države od napada neprijatelja, kako kopnenog tako i vazdušnog. Iako namenjeno za odbranu, oružje bi lako moglo da se zloupotrebi. Nacrti nikad nisu pronađeni, a veruje se da ih je sam Tesla uništio, ili da su ukradeni posle njegove smrti.

>>Galileo Galilej: zanimljivosti o ocu savremene astronomije

7. Imao je posebnu vezu sa golubovima

Tesla bi često hranio golubove u parku, a kad bi ga bolest sprečila, unajmljivao je ljude da to rade umesto njega. Ove povređene životinje bi negovao u hotelskoj sobi u kojoj je živeo do smrti, a posebnu ljubav gajio je prema jednoj glubici o kojoj je rekao: Voleo sam je kako muškarac voli ženu, a volela je i ona mene. Dok god je bila uz mene, moj život je imao smisla.

8. Govorio je osam jezika

Tečno je govorio srpski, engleski, češki, nemački, francuski, mađarski, italijanski i francuski. Lingvisti takve osobe smatraju hiper-poliglotama.

9. Umro je sam u siromaštvu

Tužan kraj za čoveka koji je izmislio 20. vek. Tesla je umro 7. januara 1943. u Njujorku, u hotelskoj sobi koja mu je više od 10 godina bila dom. Spremačica je njegovo telo pronašla dva dana kasnije, nakon što je odlučila da igrnoriše znak na vratima na kojem je pisalo ne uznemiravaj. Nakon što je prodao neke od patenata, Tesla je bio u dugovima jer je većinu projekata, koji nikad nisu ugledali svetlost dana, finansirao sam.

10. Neprijateljska imovina

 

Nakon smrti, Kancelarija za neprijateljsku imovinu oduzela je čitave sanduke Tesline zaostavštine, iako je on bio punopravni državljanin SAD. Nakon određenog vremena, neki predmeti su prosleđeni porodici, dok se neki nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Većina Teslinih dokumenata je još uvek sklonjena od očiju javnosti. Iako je, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, zahtevano da dozvoli uvid u njih, Teslina dokumenta ostaju zapečaćena do daljnjeg.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here