VODIČ KROZ VENECIJU: MOST UZDAHA

Venecija, jedan od najlepših gradova sveta, svojom arhitekturom i ambijentom oduvek je privlačila pažnju posetilaca iz celog sveta. O njenoj lepoti svedoče i brojni nadimci kao što su Nevesta mora, Kraljica Jadrana, Grad vode, kao i Grad mostova. Poslednji u nizu ovih opisnih imena, dobila je zbog svojih mnogobrojnih mostova, a jedan od najposećenijih nesumnjivo je Most uzdaha. 

Sagrađen početkom 17. veka, ovaj most koji odlikuje barokni stil, povezuje Duždevu palatu sa obližnjim zatvorom. Stoga je neobično ime ove građevine poteklo od činjenice da su upravo tuda sprovođeni osuđenici do zatvorskih ćelija – što im je bio poslednji dodir sa slobodom. O njemu takođe postoji i zanimljiva legenda vezana za parove, koji će ukoliko prođu ispod njega tačno u vreme zalaska sunca i tad se poljube, zauvek biti zaljubljeni jedno u drugo. Tako je ova zanimljiva priča iskorištena za film A Little Romance iz 1979. godine, koji govori o ljubavi dvoje mladih koji potiču iz različitih staleža.

Pored toga što ima brojne replike širom sveta, o popularnosti koju je stekao Most uzdaha govori i činjenica da je svoje mesto našao u velikom lirsko-epskom spevu Childe Harold’s Pilgrimage, pesnika Lorda Byrona, koji mu je i nadenuo ime u 19. veku. 

OVDE pogledajte kako je nastala Venecija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here