PLANINA RORAIMA: NADREALNA LEPOTA JUŽNE AMERIKE (FOTO)

Iako izgleda kao da je deo nekog naučnofantastičnog filma, ovo čudo prirode je potpuno realno.

roraima

Planina Roraima graniči se sa tri države: Venecuelom, Brazilom i Gvajanom, čije se granice ukrštaju na masovnom pojasu okruženom 400 metara visokim liticama. Iako su zidovi njenih litica dostupni samo najiskusnijim penjačima, postoji put za planinare koji vodi do prirodne rampe, a pešačenje obično traje dva dana.

roraima

Mada teško dostupna, ovu planinu vredi posetiti iz više razloga. Naime, planina Roraima deo je 30.000 kvadratnih kilometara velikog venecuelanskog nacionalnog parka Kanaima, kao i mesto gde se nalazi najviši vrh Gvajanske visoravni. Planine u ovom opsegu, uključujući i planinu Roraima, smatraju se za jedne od najstarijih geoloških formacija, a neke su čak starije od dve milijarde godina. Ovi, izuzetno kišni predeli, stvorili su jedinstveni ekosistem koji obuhvata nekoliko endemskih vrsta, uključujući jedinstvenu biljku mesožderku, kao i neke od najviših vodopada na svetu.

roraima

roraima

Lepota i neobičnost ove planine bili su inspiracija Arthuru Conanu Doylu za njegovo delo Izgubljeni svet, a prelepi vodopadi našli su se i u Pixarovom ostvarenju Up, u filmu poznati kao Rajski vodopadi.

up pixar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here