OVA BAŠTA MOŽE DA VAS UBIJE

Bašta Alnvik jedna je od nalepših atrakcija Severne Engleske, gde hektari raznobojnih biljaka mame posetioce da lutaju kroz redove mirisnih ruža, prelepih topijara i fontana. Međutim, posetiocima je strogo zabranjeno da mirišu cveće: u ovoj otrovnoj bašti živi preko 100 zloglasnih ubica.

basta

Godine 1995. Jane Percy postala je Vojvotkinja od Nortamberlenda, okruga u severoistočnoj Engleskoj, koji se proteže do granica sa Škotskom, nakon što je brat njenog supruga iznenada preminuo. Uz titulu pripao joj je i zamak Alnvik, tradicionalno sedište Vojvode od Nortamberlenda. Nakon što su se preselili u zamak, suprug je zamolio Jane da uradi nešto sa baštama, koje su bile zatrpane redovima jelki.

garden

Godinu dana kasnije Jane je angažovala pejzažnog arhitektu, koji je uređivao i vrtove rezidencije fancuskog predsednika, a danas bašta obuhvata 14 hektara i privlači oko 600.000 posetilaca godišnje, što je čini najvećom turističkom atrakcijom u ovom okrugu. Znala sam da mogu da uradim nešto dobro, ako uz sebe imam dobar tim. Međutim, uz dobar tim potrebno je i nešto što će izdvojiti ovu baštu od ostalih, rekla je vojvotkinja.

basta

Prvobitna ideja bila je da bašta bude sačinjena od lekovitih biljaka, ali je put u Italiju promenio smer u kojem se vojvotkinja kretala. Poseta zloglasnoj otrovnoj bašti Medići uticala je na odluku vojvotkinje, tako da je Alnvik postala bašta koja će da vas ubije, a ne izleči. Zbog otrovnog dejstva biljaka, posetiocima je strogo zabranjeno da ih mirišu, dodiruju i konzumiraju. Uprkos tome, nekoliko ljudi je prijavilo da je palo u nesvest zbog udisanja otrovnog mirisa. Posetioci misle da preterujemo sa našim upozorenjima, ali ipak shvate da smo u pravu, dodaje vojvotkinja.

Pored brojnih otrovnih biljaka, u bašti se nalaze i kanabis, biljka koke, kao i razne vrste halucinogenih pečuraka koje služe za edukaciju o štetnosti droge.

alnwick garden

alnwick garden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here