DESET NAJLEPŠIH GRADOVA KOJI LEŽE NA KANALIMA

Kad je reč o gradovima na vodi, nemoguće je ne pomenuti Veneciju, najpoznatiji grad sagrađen na ostrvima koje razdvajaju brojni kanali. Neki od brojnih problema s kojima se susreću stanovnici ove turističke atrakcije su česte poplave, kao i prevelika gužva: oko 60.000 turista svakodnevno krstari ulicama nekada najznačajnijeg grada sveta.

venecija

No, ovaj put nije reč o Veneciji. Kanali su u upotrebi još od vremena Mesopotamije i nalaze se na svakom ćošku naše planete. U ovom članku želimo da vam predstavimo deset posebno lepih gradova ispresecanih kanalima.

1. Amsterdam, Holandija

amsterdam

Prelepi kanali verovatno nisu prva stvar na koju pomislite kad se spomene Amsterdam. Zapravo, ovaj grad čak ima i više kanala nego Venecija! Prvi kanali u Amsterdamu izgrađeni su u srednjem veku za potrebe transporta i odbrane, a danas postoje četiri glavna od kojih su dva izgrađena za potrebe gradnje elitnog naselja. UNESCO je 2009. godine glavni kanalski prsten Amsterdama uvrstio na listu Svetske baštine.

2. Briž, Belgija

 

brizNedaleko od Brisela, glavnog grada Belgije, nalazi se Briž, neobični grad ispresecan kanalima flamanskog regiona. Naseljen u 13. veku kao stanica za unosnu trgovinu tekstilom, Briž izgleda kao pravo malo mesto iz bajke, a krase ga uske, kaldrmisane ulice i živopisni mostovi. Imajući to u vidu, teško je zamisliti da je ovaj grad 1500. godine imao 200.000 stanovnika, duplo više nego London u to vreme. Kanali Briža, koji se napajaju iz Severnog mora, svake četiri godine su domaćini muzičkog festivala pod nazivom MAfestival.3. Stokholm, Švedska

stockholm

Jednu trećinu švedske prestonice čini voda. Ispresecan ogromnom kanalskom mrežom i izgrađen na 14 ostrva koja spaja 57 mostova, Stokholm je često nazivan Lepota na vodi. Tokom zimskog perioda, kad se kanali zamrznu, meštani i turisti se zabavljaju koristeći plovne puteve za klizanje.

4. Tigre, Argentina

argentina

Na svega 30 kilometara od argentinske prestonice Buenos Ajresa leži grad Tigre, izgrađen na nekoliko stotina malih ostrva u delti Parana. Čamci krstare ovim krajem, nudeći posetiocima šansu da vide prizor koji je Njujork Tajms jednom prilikom opisao kao izgled koji je Venecija imala pre nego što se potpuno razvila. 

5. Ansi, Francuska

annecy

Ansi, često nazivan francuska Venecija, nalazi se u regionu Gornja Savoja, duž obale jezera Ansi. Za razliku od ostalih gradova na kanalima, koji za svoje plovne puteve koriste more, kanali grada Ansi se snabdevaju iz istoimenog jezera koje je treće po veličini jezero u Francuskoj, a poznato je i kao najčistije jezero Evrope zbog strogih ekoloških propisa u ovoj oblasti. Jedna od najpoznatijih znamenitosti je svakako Palais de l’Isle, utvrđenje koje je kroz istoriju bilo palata, zatvor, zgrada suda, a danas se tu čuvaju eksponati vezani za istoriju grada. 

6. Bangkok, Tajland

bangkok

Kanali nisu rezervisani samo za evropske gradove. Pre nego što su isušeni u 19. i tokom 20. veka da bi se napravili asfaltirani putevi, kao i da bi se sprečila zaraza koju sa sobom nosi stajaća voda, Bangkok je mogao da se pohvali velikim brojem kanala. Do danas je očuvano svega nekoliko kanala koji su idealni za turističko razgledanje grada. 

7. Sankt Peterburg, Rusija

sankt peterburg

Sankt Peterburg, drugi po veličini grad u Rusiji, leži na ušću dve vode: reke Neve i Baltičkog mora. Da bi se isušilo močvarno zemljište oko grada, prokopani su kanali po uzoru na Amsterdam. Ploveći kanalom Mojka možete da uživate u neoklasičnim palatama izgrađenim za aristokratiju u 19. veku, ili da pratite Zimski kanal i upoznate se sa znamenitostima Zimskog dvorca.

8. Kopenhagen, Danska

kopenhagen

Baš kao Sankt Peterburg, i Kopenhagen leži na ivici Baltičkog mora i prošaran je predivnim kanalima. Najpoznatiji kanalski distrikt u ovom gradu je Nihan, izgrađen je 1670. i bio je glavno mesto u koje su mornari svraćali tražeći alkohol i prostitutke. Poznati danski pisac Hans Kristijan Andersen živeo je i stvarao u ovom delu grada skoro dve decenije.

9. Alepi, Indija

india

Alepi, nazivan još i Alapuza, je grad u južnom indijskom okrugu Kerala, poznat kao kapija rukavca Kerala, koji je bogat ostrvima i lagunama. Vekovima su meštani Alepija prevozili pirinač i ostalu robu ovim vodenim putevima, koristeći karakteristične kućice na brodu, dok danas ova prevozna sredstva uglavnom služe za prevoz turista i razgledanje grada.

10. Tai’erzhuang, Kina

kina

Tai’erzhuang je drevni kineski grad, naseljen za vreme vladavine dinastije Han, između 220. i 206. godine pre nove ere, a razvijao se kao trgovački centar za vreme dinastija Ming i Ćing. Ovaj grad je mali, ali nudi posetiocima obilazak živopisnih kanala, kao i tradicionalnih hramova i savremenih muzeja.

Ovde pogledajte kako je izgrađena Venecija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here