MICROPIA: OTVOREN PRVI VRT MIKROORGANIZAMA U SVETU

Prvi svetski vrt mikroorganizama otvoren je nedavno u Amsterdamu, bacajući svetlo na ova sićušna stvorenja koja čine dve trećine živih organizama i od vitalnog su značaja za budućnost naše planete.

micropia

Mikrobi su često povezani sa bolešću kroz viruse, bakterije, gljivice i alge, ali ne treba zaboraviti da su od suštinske važnosti za naš opstanak i da će igrati sve važniju ulogu za budućnost planete.

Ovaj, 10 miliona eura vredan projekat, ima za cilj da pokaže kako je u prirodi sve povezano i da su mikrobi suštinski deo te veze. Zoološki vrtovi već tradicionalno prikazuju samo jedan mali deo prirode koji čine životinje, potpuno zapostavljajući organizme koji su svuda oko nas.

Mikroorganizmi su svuda. Dakle, potrebni su mikrobiolozi u svakom sektoru: u bolnicama, prehrambenoj, naftnoj i farmaceutskoj industriji i tako dalje, rekao je Haig Balian, direktor amsterdamskog Kraljevskog zoo vrta i dodao: Ako mikrobiologija bude dostupna samo nekolicini eksperata, interes za ovu nauku se nikad neće razviti.

Posetioci ovog vrta moći će pomoću specijalnog 3D mikroskopa da gledaju kako se mikroorganizmi razmnožavaju ili da vide maketu virusa ebole koja trenutno hara zapadnom Afrikom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here