KOJE PROMENE NA KOSI UPUĆUJU NA ZDRAVSTVENE PROBLEME?

Otkrivamo vam 6 promena na kosi i vlasištu koje upućuju na zdravstvene probleme koje nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Woman dissatisfied with her hair

Suva i lako lomljiva kosa

Agresivni tretmani poput bojenja, ravnanja ili kovrdžanja uzrokuju lomljenje vlasi. Ali takva vlas može biti indikator i određenih zdravstvenih problema. Na primer može ukazati na poremećaj rada nadbubrežne žlezde koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizola. Ovo je stanje najčešće nasledno.

Koža temena se ljušti

Krastice na temenu, najčešće ukazuju na početak psorijaze jedne od najučestalijih autoimunih bolesti. Pa iako promene na koži mnogi na početku ne shvataju preozbiljno znajući da se psorijaza pojavljuje zajedno s nekim od drugih autoimunih bolesti, potrebno je na vreme reagovati i pronaći adekvatan način lečenja.

Suva i tanka kosa

Najčešći uzročnici suve kose su boje za kosu i drugi preparati, kao i izlaganje vetru. Ipak ako primetite da je vaša vlas sa vremenom postala tanka to često upućuje na neaktivnost štitne žlezde. Neaktivna žlezda uzrokuje hipotireozu čiji su simptomi umor, naglo dobijanje na težini, usporen rad srca i čest osećaj hladnoće.

Prekomerno opadanje kose

Dnevni gubitak kose između 90 i 100 vlasi, stručnjaci ističi nije alarmantan nego prirodan i normalan. Ali opadanje većeg broja vlasi, osim ako se ne radi o sezonskom opadanju često je posledica loše ishrane. Naša kosa žudi za proteinima, gvozđem, cinkom, vitaminom A i omega 3 masnim kiselinama kako bi ostala zdrava i sjajna.

Retka kosa

Kada napune trideset godina više od 50 posto žena uočava prve znakove proređivanja kose. Uzroci pojačanog opadanja kose mogu biti hormonalna neuravnoteženost, mehaničko oštećenje usled agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

Preuranjene sede

Pojava sedih pre 35 godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9 poznatog kao folna kiselina. Naime, dokazano je kako ovi vitamini uz izlaganje suncu stvaraju moćnu kombinaciju koja pomaže u obnavljanju pigmentacije na mestima na koži i kosi koja su prestala proizvoditi melanin.

Izvor: pozdravsuncu.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here