SETENIL DE LAS BODEGAS: ČUDESNI GRAD ISPOD STENE

Setenil de las Bodegas slovi za jedno od najneobičnijih mesta na svetu. Ono po čemu se razlikuje od ostalih, svakako je njegova jedinstvena i urbana lepota koja ga čini jednim od glavnih turističkih atrakcija Španije. setenil3Ovo malo selo, u kome živi nešto više od 3.000 stanovnika, udaljeno je oko 150 kilometara od Kadiza, a naseljeno je još od praistorijskog doba. Umesto raskošno projektovanih stambenih objekata, njegovu posebnu draž čine bele kućice sagrađene u steni, kao i ispod nje.

Zahvaljujući upravo takvom načinu gradnje, poznatom kao abrigo bajo rocas (zaklon ispod stena) u njima je bez obzira na godišnje doba temperatura idealna, pa je tako čak i kad je napolju toplo, unutar njih prijatno. Uprkos svom netipičnom izgledu, treba istaći da Setenil u niti jednom segmentu ne zaostaje za ostatkom sveta. Štaviše, poznat je po vinu, mesnim proizvodima i maslinovom ulju, a njegovi kafići i restorani nose titulu najboljih u regionu. Posetioci koji su navikli na aktivnu vrstu odmora, ovde mogu uživati u planinarenju, biciklizmu i jahanju.

Takođe, nedaleko od Setenila, na samo 30 kilometara vožnje kolima nalazi se drevni grad Ronda, gde je smeštena  jedna od najstarijih arena za borbu s bikovima. Lepota Ronde očarala je pisca Ernesta Hemingwaya, kao i režisera Orsona Wellesa, i na konto toga dobila zasluženo mesto u njihovom stvaralaštvu.

Iako možda na prvi pogled deluje poput arhitektonske noćne more, jedno je sigurno: Setenil nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

setenil_restoran

setenilll

setenil grad ispod stene

setenillll

>>Zanimljive činjenice o Španiji 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here