HIGIJENA ZUBA U TRUDNOĆI

Trudnoća je za ženu jedno sasvim novo stanje organizma, praćeno brojnim promenama koje su uglavnom sistemskog karaktera. Međutim, neke od tih promena mogu imati i lokalne manifestacije, poput promena u usnoj duplji. Istraživanja su pokazala da kod velikog broja trudnica, koje su do trudnoće imale sasvim zadovoljavajući nivo oralne higijene, svest i briga o oralnom zdravlju značajno opadaju. Različiti faktori, kao što su mučnine, povraćanje, neispavanost, slabost i osećaj hroničnog umora, doprinose da se zanemare uobičajene higijenske navike koje nisu primarno važne.

GINGIVITIS – upala mekih tkiva oko zuba (gingiva, desni, zubno meso) je kod trudnica posebno izražena (30-75%). Crvena, otečena i bolna gingiva često je sklona krvarenju i na najblaži dodir, tako da pranje zuba postaje bolno i nadasve neprijatno. Ukoliko se gingivitis, kao relativno jednostavno oboljenje (čiji simptomi često nestaju ili slabe poboljšanjem mera oralne higijene) ne leči, simptomi se produbljuju i vode ka ozbiljnom oboljenju potpornog aparata zuba – PARODONTITISU. U tom slučaju može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje zuba i tkiva oko zuba (a često i gubitka zuba). Pored toga, neka istraživanja pokazuju povezanost parodontitisa sa rizikom od eklampsije, prevremenog porođaja, rođenja deteta male porođajne težine.

Nekada se na gingivi, naročito između gornjih prednjih zuba, tokom drugog ili trećeg meseca trudnoće može pojaviti kvržica (višak gingive) koja lako prokrvari tokom pranja zuba. U pitanju je EPULIS GRAVIDARUM (granuloma piogenicum) – bezopasna, bezbolna, mekana izraslina, crvene boje, obično ne veća od 2 cm, koja se nakon porođaja povlači sama od sebe. Nastaje kao posledica nedovoljne oralne higijene i dejstva estrogena i progesterona na imunski sistem trudnice.
Bujanje gingive i stvaranje parodontalnih džepova otežava sprovođenje mera oralne higijena (jer i najpažljivije četkanje zuba izaziva krvarenje i bol), što doprinosi nakupljanju zubnog plaka (naslaga na zubima) koji pogoršava upalu gingive, ali je i najoodgovorniji za nastanak – KARIJESA. Često možemo čuti da je zbog trudnoće i gubitka kalcijuma, kvalitet zuba značajno opao, što je velika zabluda i neistina. Osnovni razlog su loša oralna higijena, povećana kiselost pljuvačke usled čestih povraćanja, promena načina ishrane i retke posete stomatologu. Dakle, savet je redovna kontrola kod stomatologa na svakih dva do tri meseca.

ISHRANA U TRUDNOĆI

Rast i razvoj tkiva iz kojih će se razviti zubi započinje još u šestoj nedelji trudnoće. Za njihov pravilan razvoj, potrebna je ishrana sa adekvatno izbalasniranim hranjivim materijama. Unos belančevina i ugljenih hidrata je potreban za izgradnju organskog dela zuba. Masti su neophodne za pravilan metabolizam vitamina A i D, koji imaju veoma važnu ulogu u izgradnji zuba i čiji nedostatak dovodi do deformiteta zuba. Minerali, poput kalcijuma i fosfora, takođe učestvuju u izgradnji zuba i njihov manjak dovodi do izostanka mineralizacije zubnih tkiva.
Osim zbog rasta i razvoja ploda, trudnice moraju voditi računa o ishrani i zbog sopstvenog oralnog zdravlja. Potrebno je izbegavati međuobroke i grickalice između obroka. Slatkiši (rafinirani ugljeni hidrati), posebno oni koji se lepe za zube nisu poželjni, osim ako se neposredno po konzumaciji mogu oprati zubi. Ukoliko ne postoji mogućnost da se nakon obroka operu zubi, poželjno je žvakati žvakaću gumu bez šećera ili grickati komad sira, kako bi se stimulisalo lučenje pljuvačke koja će mehanički sprati kariogene ostatke hrane. Poželjno je unositi vitamin C, kao i hranu bogatu kalcijumom. Naime, kod žena se nakon petog meseca trudnoće povećava tražnja za kalcijumom, jer se on počinje ugrađivati u koštani sistem i zube ploda.

Vaš stomatolog dr Marijana Herceg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here