“SAVRŠENA ARIJEVSKA BEBA” NACISTIČKE PARTIJE BILA JE JEVREJKA!

Nacistička partija odabrala je fotografiju tada šestomesečne Hessy Taft kao primer idealnog arijevskog novorođenčeta, ali propagandna mašinerija Josepha Goebbelsa nikad nije otkrila da je beba sa fotografije zapravo jevrejskog porekla.

hessyFotografija male Hessy bila je lice sa postera koji su se štampali kao propagandni materijal Nacističke partije, ali ono što nacisti nisu znali je pravo poreklo savršene arijevske bebe.

Sad mogu da se smejem tome, ali da su nacisti saznali ko sam, ne bih više bila živa, kaže osamdesetogodišnja profesorka Taft za jedan nemački časopis. Ona je nedavno posetila Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu gde je predstavila naslovnicu nacističkog magazina iz 1935. godine uz priču kako je njena fotografija dospela na propagandno glasilo Trećeg Rajha.

Njeni roditelji Jacob i Pauline Levinsons, oboje talentovani pevači, preselili su se 1928. u Berlin iz Letonije kako bi započeli karijeru kao klasični muzičari, ali su ubrzo počeli da osećaju posledice uspona nacista. Otac profesorke Taft ubrzo je izgubio posao operskog pevača samo zato što je Jevrejin, pa je porodicu morao da izdržava radeći kao prodavac od vrata do vrata. Te 1935. godine, kad su napadi na Jevreje postali svakodnevnica, Pauline Levinsons je odvela svoju šestomesečnu bebu kod poznatog berlinskog fotografa. Nekoliko meseci kasnije bila je užasnuta kad je saznala da se fotografija njene bebe nalazi na naslovnoj strani jednog od najvećih nacističkih porodičnih magazina Sonne ins Haus. Preplašena da bi njena porodica mogla da nastrada kad bi se otkrilo njihovo poreklo, Pauline je otišla kod fotografa Hansa Ballina koji joj je objasnio da zna da je njena porodica jevrejskog porekla i da je namerno poslao fotografiju male Hessy na izbor za najlepšu arijevsku bebu. Želim da nacisti ispadnu smešni, rekao je fotograf i u tome je i uspeo. Fotografija je pobedila na konkursu i veruje se da ju je izabrao lično nacistički ministar propagande, Joseph Goebbels. S obzirom na to da se njena fotografija nalazila na svim javnim mestima širom nacističke Nemačke, Hessy su roditelji držali zatvorenu u kući, plašeći se da će je neko prepoznati. Godine 1938. Gestapo je uhapsio oca profesorke Taft, stavljajući mu na teret utaju poreza, ali je oslobođen nakon što je njegov računovođa, inače član Nacističke partije, svedočio u njegovu korist. Porodica Levinsons je nakon toga napustila Nemačku živeći u nekoliko država, da bi se 1949. konačno nastanila u Americi.

Ova žena jevrejskog porekla, čiju su fotografiju nacisti nekad koristili u propagandne svrhe, danas je profesor hemije u Njujorku. Osećam zadovoljstvo zbog toga što se desilo. To kao da je bila osveta, rekla je profesorka.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here