SUBLIMINALNE PORUKE U POZNATIM LOGOIMA

Subliminalne poruke nije uvek lako pronaći, naročito u popularnim logotipima koje većina nas vidi svaki dan. 

logo

Kreiranje kreativnih logo-a i banera predstavlja izazov za svakog grafičkog dizajnera i upravo iz tog razloga ne čudi činjenica da su logo-i poznatih brendova stvoreni sa skrivenim porukama. Prva subliminalna poruka poslata je 1917. godine u američkom magazinu The Saturday Evening Post  kada je u vest o poznatom američkom slikaru i ilustratoru Normanu Rockwellu uklopljen seks. Predstavljamo vam neke poznate logo-e koje prate interesantne priče.

1. Obratite pažnju na logo Tour de Francenajpopularnije biciklističke trke na svetu i primetićete biciklistu.

Tour_de_France

2. Logo ovog popularnog slatkiša koji proizvodi koncern Kraft Foods  videli ste bezbroj puta, ali verovatno niste snimili  raspevanog medveda.

Toblerone

3. Ispod imena američke kompanije Amazon koja se bavi prodajom preko interneta nalazi se strelica koja spaja slova A i Z što sugeriše da na Amazonu možete naći mnogo toga. Takođe, strelica istovremeno predstavlja i smajli, koji aludira na zadovoljne korisnike te kompanije.

Amazon

 4. U logo-u najpopularnijeg brenda na svetu Koka-kole vidi se skrivena  zastava Danske.

logo5. Postoje tvrdnje da logo kompanije LG simbolizuje nasmejano lice, dok drugi idu u krajnost i tvrde kako je reč o Pac-Manu.

logo11

6. Zaštitni znak američke TV mreže NBC predstavlja pauna, dok se za nju često koristi izraz  Peacock Network, to jest Paunova mreža.

nbc-logo

7. Logo kompanije Apple je opštepoznata jabuka koja je prema nekima simbol zabranjenog voća i žudnje za znanjem, dok drugi ugriz (byte) na njoj povezuju sa osam bitova. Inače, celokupna larma koja se digla oko Appleovog logoa, povezana je sa poznatim fizičarem Isaacom Newtonom. Naime, legenda kaže da je on posle jedne večere izašao u vrt kuće da popije čaj ispod drveta jabuke. Dok je pio čaj na glavu mu je pala jabuka, što ga je navelo da se zapita zašto je ta jabuka pala pod pravim uglom i to mu je poslužilo kao inspiracija za univerzalni zakon gravitacije. Tako je prvobitna verzija logo-a ove kompanije uključivala Newtona koji sedi ispod drveta.

original_apple_logo

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here