10 FACIJALNIH REKONSTRUKCIJA SLAVNIH ISTORIJSKIH LIČNOSTI

Forenzička facijalna rekonstrukcija, koristeći skeniranje skeletnih ostataka, dozvoljava naučnicima da kreiraju 3D modele lica kombinujući nauku, istorijske činjenice i umetničku interpretaciju. Rezultati su nekad subjektivni, ali su svejedno fascinantni.

1. Ričard III

Nedavno je ispod parkinga u engleskom gradu Lesteru pronađen skelet kralja Ričarda III gde je na brzinu sahranjen 1485. godine nakog pogibije u boju. Rekonstrukcija prikazuje mladog čoveka, starog 32 godine, nežnog i pristupačnog lika, što je daleko od negativca i decoubice, kakvim su ga predstavljali Šekspir i ostali pisci. Jedna stvar koja je sigurna je da je pronađeni skelet imao zakrivljenu kičmu zbog skolioze, što sugeriše da je Ričard zaista imao grbu.

2. Tutankamon

Prema 3D prikazu koji je napravljen skeniranjem njegove mumije, kralj Tutankamon, čiji je čuveni sarkofag putovao više nego ovaj dečak kralj za svojih 19 godina života, imao je nepravilne zube, uvučenu bradu i tanak nos. Njegov neobičan oblik lobanje bio je u granicama normale i verovatno je nasledan jer je njegov otac Ehnaton imao sličnu glavu. Tutankamonovo telo takođe ima slomljenu nogu, što ukazuje na to da je verovatno preminuo nakon pada sa konja ili iz kočije.

>>Tutankamon: zanimljivosti o dečaku kralju

3. Nikola Kopernik

Nikola Kopernik, astronom koji se usprotivio tadašnjem verovanju da se Sunce vrti oko Zemlje i zastupao tvrdnju da se Zemlja okreće oko svoje ose i kruži oko Sunca, umro je 1543. u sedamdesetoj godini. Kad je njegovo telo nedavno otkriveno u jednoj crkvi u Poljskoj, tamošnja policija je u svojoj forenzičkoj laboratoriji napravila ovaj portret, imajući u vidu Kopernikov slomnjen nos i ožiljak iznad desnog oka.

4. Johan Sebastijan Bah

Biste Johana Sebastijana Baha vekovima stoje na bezbroj klavira širom sveta, ali malo je poznato da je on u svom životu pozirao za samo jedan portret. Ova rekonstrukcija, koja je izvedena iz bronzanog liva Bahove lobanje, nudi zanimljiv pogled na čoveka 18. veka, skrivenog ispod perike. Ovde vidimo isti debeli vrat i oštre obrve koje se nalaze i na slici, a tu je i karakteristična perika bez koje bi bio gotovo neprepoznatljiv.

5. Šekspir

Niko zasigurno ne zna bilo šta o Šekspiru, njegovu boju kose, kako je akcentovao svoje ime i tako dalje. Neki ljudi čak nisu sigurni ni da li je on napisao svoje komade, ili ne. Čak je i ova rekonstrukcija, rađena prema posmrtnoj maski nađenoj u Nemačkoj, osuđena na to da bude kontroverzna. Ako je ovo zaista Šekspir, onda gledamo u izmučenog čoveka koji je svoje poslednje dane proveo u bolu, umirući od raka.

6. Dante Aligijeri

Možda je njegova Božanstvena komedija, sa svom tom ružnoćom greha, krivac što je Dante uvek prikazivan neprivlačno, sa šiljatom bradom, iskolačenim očima i ogromnim kukastim nosem. Ipak, rekonstrukcija urađena prema merenju lobanje koja je izvađena 1921. godine, jedini put kad su njegovi zemni ostaci napustili kriptu, otkriva Dantea mnogo privlačnijeg izgleda. Lice ima oblu bradu, prijatne oči i manji nos nego što se prethodno mislilo.

7. Dobri kralj Anri IV

Mumificirana glava francuskog kralja Anrija IV nestala je nakon Francuske revolucije i mislilo se da je zauvek izgubljena, sve do pre par godina kad je pronađena na tavanu jednog poreznika. Upravo zahvaljujući toj glavi nastala je i ova rekonstrukcija. Kralj Anri u narodu je ostao upamćen kao Dobri kralj jer je priveo kraju verski rat između katolika i protestanata koji je gotovo 30 godina razdirao Francusku. Međutim, 14. maja 1610. iz zasede ga je napao i smrtno ranio jedan katolički fanatik koji je bio ubeđen da je na taj način ispunio misiju koju je dobio od samog Boga.

8. Kleopatrina sestra Arsinoja

Kleopatra je toliko mrzela svoju sestru da ju je izbacila iz Artemidinog hrama i ubila. Naučnici tvrde da su pronašli telo za koje se veruje da bi moglo da pripada Arsinoji, na osnovu oblika groba, karbonskog datiranja i drugih faktora. Postojeća facijalna rekonstrukcija prikazuje omalenu tinejdžerku evropske i afričke krvi, a pošto Kleopatrini ostaci odavno ne postoje, ovo može približno da nam pokaže kako je kraljica možda izgledala.

9. Deda Mraz

Ostaci Svetog Nikole se nalaze u italijanskom gradu Bariju otkako su 1087. godine ukradeni sa prostora današnje Turske. Ova reprodukcija, sačinjena prema merama njegove lobanje, otkriva da je Sveti Nikola bio niskog rasta i imao je krupnu, muževnu glavu sa četvrtastom vilicom, slomnjen nos i jake vratne mišiće.

10. Kraljica Nefertiti

Kraljica Nefertiti, čije ime približno znači Lepotica je stigla, bila je žena egipatskog faraona Ehnatona. Do sada je pronađeno veoma malo stvari koje su pripadale njoj, ali pojedini egiptolozi ubeđeni su da mumija, koja je pronađena u jednoj grupnoj grobnici, pripada Nefertiti. Ovu rekonstrukciju su radili forenzičari na osnovu jedne lobanje za koju nisu znali kome pripada i ispostavilo se da neodoljivo podseća na čuvenu kraljičinu bistu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here