ISTINA ILI NE? (2. DEO)

Nakon prvog dela, predstavljamo vam i drugi:

1. Christopher Columbus je dokazao da je Zemlja okrugla

b3b01f76ba786897aebcff4b1920b683U vreme kada je 1492. godine Columbus krenuo na put, većina obrazovanih ljudi je znala da je Zemlja okrugla, uključujući i njega. On je isplovio kako bi dokazao da je Azija mnogo bliže nego što se u to vreme verovalo a ne kako bi skepticima stavio do znanja da je naša planeta okrugla. Krivac za ovu zabludu je američki pisac Washington Irving koji je napisao Columbuseovu biografiju i dao literarni opis njegovih pustolovina sa plovidbi u knjizi A History of the Life and Voyages of Christopher Columbus. Takođe, postoji hipoteza o tome kako on nije zaslužan za otkriće Amerike već da su to bili Vikinzi u 11. veku.

2. Thomas Edison je izumeo sijalicu

???????????????????Thomas Edison je poznati svetski pronalazač i registrovao je najviše patenata u istoriji ali ipak nije izumeo sijalicu. U vreme kada je počeo da se bavi tom idejom neko drugi je već obavio taj posao. Ta čast pripala je pronalazaču Josephu Swanu 1845. godine, čak 30 godina pre nego što je Edison započeo rad na sijalici.

3. Shakespeare je napisao priču o Hamletu

1398163062_972d153640_vilijam-sekspir-istorija-onlineWilliam Shakespeare je poznat kao najveći dramski pisac koji je ikada živeo, međutim, većina njegovih priča nije bila originalna već su to bile adaptacije ranijih priča. The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark  je verovatno njegovo najpoznatije delo koje se temelji na drevnoj skandinavskoj legendi iz 10. veka.

4. Neron je zapalio Rim

neronNeron je bio najpoznatiji po činjenici da je zapalio Rim sa željom da izgradi novi i veći. Međutim, kada je izbio požar Neron je bio udaljen od Rima skoro 50 kilometara i nalazio se u svojoj vili u Ancijumu.

5. Albert Einstein je bio loš matematičar i imao je loše ocene

albert-einstein

Jedan od najraširenijih mitova kaže da je Albert Einstein bio loš matematičar i da je imao loše ocene, međutim to uopšte nije bilo tako. Ono što se dogodilo je to da je Einstein 1895. godine otišao na prijemni ispit za prijem na prestižnu Saveznu akademiju u Cirihu koji nije položio. Briljirao je na delu koji se ticao fizike i matematike, ali je pao na društvenim naukama. Tada je imao 16 godina i bio je dve godine mlađi od ostalih kandidata. Takođe, u to vreme je sistem ocenjivanja bio  okrenut: najniža ocena je bila najveća i obratno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here